Hírek


Új eszközökkel gazdagodtak az önkéntesek tűzoltó egyesületek
2019. november 28. 14:56
A katasztrófavédelem 2010 óta kifejezett figyelmet szentel annak, hogy az addiginál lényegesen szorosabb kapcsolatot alakítson ki az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, ennek érdekében intenzív, szisztematikus munka vette kezdetét. Ennek egyik elemeként a mentő tűzvédelem területi lefedettségének fejlesztésében jelentős szerepet kaptak az egyesületek, ahhoz pedig, hogy az ezzel együtt járó feladatoknak eleget is tehessenek, fokozatosan emelkedett e szervezetek költségvetési támogatása: a kezdeti százhúszmillió forinthoz képest a 2018-as költségvetés már hétszázmillió forintot szán erre a célra.

Vigh László, miniszteri biztos, országgyűlési képviselő példaértékűnek és követendőnek nevezte az önkéntesek áldozatos munkáját. Véleménye szerint a kis települések, falvak esetében a település erejét mutatja meg, hogy milyen az önkéntesek szerepvállalása a lakóhelyükön. Kiemelte, hogy a kormánynak továbbra is eltökélt célja az ilyen kiemelkedő szerepvállalású egyesületeket támogatni, amelynek bizonyítékául szolgál a mai nap átadandó számos tűzoltás technikai és műszaki mentésben alkalmazható eszköz, amellyel eredményesen tudnak beavatkozni a jövőben az egyesületek.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató, az átadó ünnepségen beszédében köszönetét fejezte ki azoknak az embereknek akik önként vállalták, saját szabadidejüket feláldozva, hogy bajba került embereken segítsenek vagy értékeket mentsenek. Kihangsúlyozta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága által kiírt pályázat összegei évről évre nőnek, ezáltal nagy lehetőségek nyílnak meg az önkéntes tűzoltó egyesületeknek további fejlődésük érdekében. Kiemelte, hogy idén az összes pályázó egyesület valamilyen támogatáshoz hozzájutott és a harmincöt egyesület közel 32,5 millió forint összegben részesült az országos támogatásból.

Fontos lépés volt az önkéntesek életében a tűzvédelmi törvény 2013 novemberi módosítása, amely megalapozta az önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozásának lehetőségét. Ezzel újabb lendületet kaptak az arra fogékony egyesületek, a fejlesztési támogatásoknak köszönhetően pedig tovább javult Magyarország mentő tűzvédelmi lefedettsége. Az azóta eltel idő alatt negyvenhat egyesület vállalta és teljesítette az önálló beavatkozáshoz szükséges feltételeket. Ők készenlétet is vállalva elsődleges beavatkozó egységként végzik feladataikat, ezzel jelentősen hozzájárulnak a tűzvédelmi szempontból fehér foltnak minősülő területek csökkentéséhez.

Fotós: Metál Csaba Zala MKI

 

Kapcsolódó képek:

Új eszközökkel gazdagodtak az önkéntesek tűzoltó egyesületek Új eszközökkel gazdagodtak az önkéntesek tűzoltó egyesületek Új eszközökkel gazdagodtak az önkéntesek tűzoltó egyesületek
>>> További képek a galériában <<<